Tijdens de bezettingsjaren werd de Waalsdorpervlakte gebruikt als fusilladeplaats. Naar schatting werden hier ongeveer 250 …
Lees verderPlekken
Overzicht van alle plekken, zowel de plekken die deel uitmaken van de fietsroute als van de wandelroute.
Op deze plek kijk je tegen een deel van de muur aan die de Vesting Scheveningen tegen een geallieerde aanval moest bescherme…
Lees verderOp het terrein van de theeschenkerij Waterkant staat een kleine bunker. De bunker maakte deel uit van het bunkercomplex van …
Lees verderHet bunkercomplex in dit parkje aan het Goetlijfpad had een ondersteunende functie. Het is nog volledig in tact. De acht …
Lees verderDe oorspronkelijke Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum was een ontwerp van de architect Nicolaas Molenaar sr. …
Lees verderVoordat de Duitse bezetter met de aanleg van de Atlantikwall begon stonden aan beide zijden van de Lübeckstraat aaneengeslot…
Lees verderTijdens de Tweede Wereldoorlog legde de Duitse bezetter dwars door het Haagse bos een tankgracht aan, die Clingendael en …
Lees verderDe Obrechtstraat ligt in Duinoord, een wijk die gebouwd werd op initiatief van de bankier Daniël Scheurleer. In 1891 richtte …
Lees verderHet Verversingskanaal werd in 1888 aangelegd voor de afvoer van het vuile water uit de Haagse grachten via Scheveningen naar …
Lees verderDe huizen uit de jaren rond 1920 die op deze plek stonden, werden op last van de Duitse bezetter gesloopt om ruimte te maken …
Lees verderHet loont de moeite om dit duin te beklimmen.De Hoge Nol, het hoogste duin in de omgeving, is deels kunstmatig: in de jaren …
Lees verderKustbatterijen vormden de ruggengraat van de Atlantikwall. Aanvankelijk werden deze verdedigingswerken vooral bij belangrijk…
Lees verderDit gebouw, dat is omgebouwd tot wooncomplex, werd in 1942-1943 door de Duitse bezetter neergezet als kazerne voor de …
Lees verderVan 1940 tot 1945 was de Oostenrijkse jurist Arthur Seyss-Inquart rijkscommissaris van het bezette Nederland. Hij liep mank, …
Lees verderTijdens de Tweede Wereldoorlog veranderden Scheveningen en landgoed Clingendael in een vesting, die zowel geallieerde …
Lees verderAls gevolg van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië en de nasleep ervan wonen er in Nederland inmiddels meer dan twee miljoen …
Lees verderVroeger lag hier het Stokroosplein. De omgeving ervan werd tussen 1922 en 1926 opgezet als een rustige en groene woonwijk …
Lees verderScheveningen was grotendeels verlaten. Alleen burgers die nodig waren om de vesting te laten functioneren, zoals winkeliers, …
Lees verderWoongebouw Catsheuvel ligt in de uiterste punt van de voormalige villawijk Zorgvliet. Bij de invulling van deze wijk zijn …
Lees verderIn de Scheveningse gevangenis zaten in de Tweede Wereldoorlog niet alleen criminelen gevangen maar ook mensen die op welke …
Lees verderOok het Catshuis stond op de nominatie om te worden gesloopt om ruimte te maken voor de Atlantikwall, maar door de Duitse …
Lees verderDe plek waar nu de Maranathakerk staat, maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het Sperrgebiet. De huizen die er …
Lees verderDe Scheveningse Bosjes waren voor de Tweede Wereldoorlog als wandelpark heel populair. Langs de Vijverweg, ongeveer op de …
Lees verderAan de noordoostkant werd de Vesting Scheveningen beschermd door een 270 meter lange tankmuur van ongewapend beton. Hiervan …
Lees verderOp deze locatie zat vroeger Radio Scheveningen, de zender die vanaf 1904 in Nederland verantwoordelijk was voor de communica…
Lees verderVoor de Tweede Wereldoorlog was Scheveningen in de zomer een bruisende badplaats, geliefd onder rijke Nederlandse families …
Lees verderDe Stadhouderslaan, zoals de Eisenhowerlaan voor de Tweede Wereldoorlog heette, vormde de grens van het vanaf het eind van …
Lees verderDe villawijk Zorgvliet is begin vorige eeuw gebouwd op het westelijk deel van het het voormalige landgoed Sorghvliet. In de …
Lees verderHet stadspaleisje Villa Sandhaghe, Hogeweg 18, werd in 1906 op het hoogste punt van het Van Stolkpark gebouwd voor Gustav …
Lees verderVoor de oorlog telde de badplaats Kijkduin 150 panden. De helft hiervan werd afgebroken voor de Atlantikwall.
Lees verderOngeveer op de plek waar nu het Museon staat, stond voor de oorlog een kerk: de Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum. …
Lees verderDe huizen aan de Aronskelkweg waren bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog deels nog in aanbouw.
Lees verderVoordat de Duitse bezetter met de aanleg van de Atlantikwall begon, liep van de Houtrustbrug tot aan de Stadhouderslaan het …
Lees verderVoor de Tweede Wereldoorlog was dit een woonwijk, in het begin van de twintigste eeuw voor de Haagse middenklasse gebouwd.
Lees verderDe Bomen- en Bloemenbuurt is gebouwd op een strandwal, die in de negentiende eeuw werd afgegraven, onder meer voor de …
Lees verderOp zee dreven mijnen om geallieerde vaartuigen de weg te blokkeren. Het strand stond vol met versperringen, zoals drakentand…
Lees verderHet lijkt alsof het wandelgebied hierachter uit natuurlijke duinen bestaat. In werkelijkheid zijn ze door mensenhanden …
Lees verderAan de rand van de Scheveningse bosjes, in het Van Stolkpark aan de zuidwestzijde van de waterpartij, staat een bronzen …
Lees verderHuis ten Bosch had tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig te lijden. Een plan van de Duitse bezetter om het bouwwerk te …
Lees verderDe bunker waar nu het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum een deel van zijn filmcollectie bewaart, was in …
Lees verderOp het Churchillplein in het World Forum gebied herinnert niets aan de oude stedenbouwkundige structuur van vóór de Tweede …
Lees verderEen bezoek aan het wandelhoofd Koningin Wilhelmina, de eerste pier van Scheveningen, was een geliefd uitje. Het volledig …
Lees verderJe rijdt hier langs de tankgracht die in opdracht van nazi-Duitsland langs landgoed Clingendael, het regeringscentrum van …
Lees verderIn het Westduinpark bouwde de Duitse marine vanaf 1941 aan het Radarcomplex Kijkduin.
Lees verderToen de Duitse bezetter direct langs de kust met de aanleg van de Atlantikwall begon, moesten de strandpaviljoens wijken. …
Lees verderIn deze omgeving stonden voor de Tweede Wereldoorlog drie boerderijen. Eromheen lagen sportvelden, tennisbanen, een …
Lees verderOp deze plek was een van de toegangen naar de Vesting Clingendael. Een doorgang is militair gezien altijd een zwakke plek en …
Lees verderAan weerszijden van de Badhuisweg werd in opdracht van de Duitse bezetter een bunkercomplex gebouwd: Widerstandsnest 318. …
Lees verderDe Witte Brug
Lees verderHet herdenkingsmonument op het Tesselseplein bestaat uit drie delen. Op de steen links staat: evacuatie 1943-1944. Hij …
Lees verderNiet alle bunkers langs de Scheveningse kust zijn van Duitse makelij. Op 28 augustus 1939, toen de spanningen in Europa snel …
Lees verderDe ingang van de wijk Zorgvliet wordt nog steeds gedomineerd door twee markante gebouwen: de kantoorvilla Insulinde uit 1917 …
Lees verderDe rechthoekige woonblokken van twee à drie woonlagen uit het begin van de twintigste eeuw die hier tot in de Tweede …
Lees verderTot de Duitse bezetter met de bouw van de Atlantikwall begon, was Hôtel de la Promenade een geliefde uitspanning.
Lees verderAan de Badhuisweg 139a bevindt zich een voormalige munitiebunker met bovenop een villa, daterend uit 2007. De naam van de …
Lees verder