Villa Sandhaghe
?
Villa Sandhaghe, Hogeweg 18. Foto: Roel Wijnants / CC

Je staat hier bij een hoofdkwartier van de Duitse marine

Het stadspaleisje Villa Sandhaghe, Hogeweg 18,  werd in 1906 op het hoogste punt van het Van Stolkpark gebouwd voor Gustav Müller, een broer van Helene Kröller-Müller. Helene woonde in Villa Ten Vijver aan de Dwarsweg, een huis dat zeer prominent boven de Waterpartij uit torende en in 1943 op last van de bezetter werd afgebroken.

Sandhaghe gevorderd

Al voor de evacuatie van de bewoners van het Van Stolkpark in maart 1943 werden vele villa’s gevorderd door de bezetter, waaronder Sandhaghe. Op 20 april 1942 werd de 36 jarige Rudolf Petersen belast met de nieuwe functie van Führer der Schnellboote (FdS). Vanuit Sandhaghe voerde hij het bevel over veertien flottieljes van elk acht motortorpedoboten en een begeleidingsschip, die uitvoeren vanuit onder meer Rotterdam, Oostende en Boulogne. Een tunnel verbond de villa met het Belvedèreduin, waar zeven meter onder de grond een commandopost werd aangelegd. Rondom het huis kwamen ter verdediging vier kleine bunkers (tobruks) en opstellingen voor luchtafweergeschut. Ondergronds werden verder onder meer een groepsonderkomen, een keuken en een bunker voor waterverzorging gebouwd. Overdekte loopgraven verbonden de ondergrondse objecten. Toen het hoofdkwartier van de Führer der Schnellboote in november 1944 naar Duitsland werd verplaatst, nam de Seekommandant Mittelholland het complex in gebruik.

De commandobunker onder het Belvedèreduin is nog intact.  De gecamoufleerde groepsschuilpaats op de Belvedèreweg, met het uiterlijk van een woonhuis, werd in 1961 afgebroken.

Naar boven