De verantwoordelijkheid voor de bouw van de Atlantikwall lag voor het grootste deel bij de Organisation Todt (OT). De OT …
Lees verderVerhalen
In het Oostduinpark bouwde de bezetter de Marine Seeziel-Batterie Scheveningen Nord.
Lees verderVanaf D-Day forceerden geallieerde landingstroepen aan de Franse kust een doorbraak in de Atlantikwall. De bezetting van de …
Lees verderTussen 1942 en 1945 bouwde de Duitse bezetter een verdedigingslinie langs de kusten van de Atlantische Oceaan en de …
Lees verderIn 1944 hoopte nazi-Duitsland met een nieuw wapen, de V2, een keerpunt in de oorlog te bewerkstelligen. Op verschillende …
Lees verderDe familie Schellart had een winkel in kantoorartikelen en speelgoed aan de Valeriusstraat in de wijk Duinoord. De familie …
Lees verderEen bezoek aan het wandelhoofd Koningin Wilhelmina, de eerste pier van Scheveningen, was een geliefd uitje. De oorlog bracht …
Lees verderIn de strijd tegen de Sovjet-Unie verplaatste Hitler vanaf de zomer van 1941 steeds meer troepen naar het oosten. Tegelijk …
Lees verderDirk ter Horst werd geboren op 2 februari 1905 in Friesland. Clasina den Dulk werd geboren op 23 november 1904. Dirk was …
Lees verderDe architect W.M. Dudok trad op 7 mei 1945 in dienst van de Gemeente Den Haag met als opdracht een algemeen opbouwplan te …
Lees verderAan alles was gebrek, zeker in het laatste oorlogsjaar. Met zelfgemaakte karren trokken volwassenen, maar ook kinderen onder …
Lees verderIn de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een klein rupsvoertuig waarmee een springlading in de richting van vijandelijk…
Lees verderDe inwoners van Scheveningen kregen als eersten te maken met de evacuaties. In juni 1942 moesten de huizen dichtbij het …
Lees verderIn de duinen aan het strand zie je ze nog liggen: de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De massieve betonnen bouwwerken …
Lees verderDe Wehrmacht en de Waffen-SS bepaalden wanneer een gedeelte van de stad geëvacueerd moest worden en binnen hoeveel weken. De …
Lees verderVan 1940 tot 1945 was de Oostenrijkse jurist Arthur Seyss-Inquart rijkscommissaris van het bezette Nederland. Hij woonde op …
Lees verderDwars door de stad kwam een tankgracht met water met daarachter vrij schootsveld in de richting van het centrum. De bezetter …
Lees verderZijn beste troepen zette Hitler in Rusland in. De Atlantikwall in Nederland werd bemand door militairen die bezig waren te …
Lees verderAanvankelijk waren er twaalf toegangen tot de vesting. De vesting zelf was nog vrij toegankelijk. In september 1943 …
Lees verderScheveningen was grotendeels verlaten. Alleen burgers die nodig waren voor het functioneren van de vesting, zoals winkeliers…
Lees verderHet verzet in Den Haag had grote moeite om zich goed te organiseren. Naast de felle jacht op verzetsleden door politie en …
Lees verderDe Atlantikwall zag er niet overal hetzelfde uit. Hoeveel en welke verdedigingswerken werden aangelegd hing af van het …
Lees verderIn de loop van 1940/41 vorderden de Duitsers de beste schepen van de Scheveningse vissersvloot. Slechts een klein aantal …
Lees verderHet grootste deel van de oorlog bleef het Vredespaleis geopend als toeristische attractie, maar aan de rechtspraak van het …
Lees verderTer weerszijden van Scheveningen lag een groot bunkercomplex met luchtafweergeschut en kanonnen om vijandige schepen en …
Lees verderDe Duitsers verplichtten de gemeenten om arbeidskrachten te leveren. De Hagenaar Gerard van Duijn werd tewerkgesteld bij het …
Lees verder