Bunkers in de duinen
?
Bunkers in de duinen. Foto: Wattman / CC

Oorlog in de Stad van Vrede

In de duinen aan het strand zie je ze nog liggen: de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De massieve betonnen bouwwerken horen bij een verdedigingslinie die liep langs de stranden van Zuid-Frankrijk tot aan Noorwegen. Deze Atlantikwall sneed het bezette vasteland af van het vrij gebleven Engeland.

Den Haag  is tijdens de vijf oorlogsjaren naar verhouding zwaar getroffen. Tijdens de gevechten rondom de stad in mei 1940, door de vervolging van de joodse gemeenschap, door de vergissingsbombardementen op het Korte Voorhout en Bezuidenhout, door de Hongerwinter en door de gevolgen van de Atlantikwall. De stad kreeg voor de Atlantikwall niet alleen verdedigingswerken op de boulevard en in de duinen, maar ook in de stad. Dwars door de stad kwam een tweede verdedigingslinie, met onder meer een kilometerslange tankgracht van 27 meter breed. Deze tankgracht kwam rakelings langs het Kunstmuseum, precies op de plek waar nu het Museon staat. Hiervoor werden grote delen van de stad gesloopt. 135.000 mensen werden geëvacueerd.

Tegenwoordig huisvest Den Haag bijna 160 internationale organisaties. Bij deze organisaties werken 18.000 mensen samen aan  vrede, recht en veiligheid in de wereld. Naast het Museon bevinden zich bijvoorbeeld grote organisaties zoals OPCW, Europol en het Joegoslavië-tribunaal. Dit gebied was tot 1942 een woonwijk. Zo zijn veel plekken in de stad waar oorlog en vrede, verdeeldheid en samenwerking dicht bij elkaar komen. Kennis van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatst de inzet voor vrede en recht in een ander licht.

Naar boven