Ver Huellbank
?
Ver Huellbank. Foto: Wikifrits / CC

Het is geen kwestie van geluk dat deze bank er nog is

De Scheveningse Bosjes waren voor de Tweede Wereldoorlog als wandelpark heel populair. Langs de Vijverweg, ongeveer op de huidige Professor Teldersweg, werden twee banken geplaatst, vanwaar men over de Waterpartij kon kijken.

De naamgever van een van deze banken was Jhr. H.A.C. Ver Huell, die een deel van zijn jeugd op het landgoed Sorghvliet had doorgebracht. Als lid van de gemeenteraad nam hij in 1860 het initiatief tot herinrichting van de Scheveningse Bosjes. Als onderdeel van deze herinrichting werd de Waterpartij gegraven, die in 1880 vrijwel gereed was. In september 1882 werd de Ver Huellbank onthuld, kort nadat de naamgever van de bank was overleden.

Opgeslagen

Beide banken - de Ver Huellbank en de Cremerbank - werden in 1942, toen de Duitse bezetter met de aanleg van de Atlantikwall begon, zorgvuldig afgebroken en opgeslagen.

In tweeën

Sinds 1953 worden de Scheveningse Bosjes door de brede Professor B.M. Teldersweg doorsneden. In 1956 kwamen de twee banken terug, op een andere plek maar nog steeds met uitzicht over de Waterpartij, die groter is en anders van vorm dan voor de oorlog. De Ver Huellbank heeft uitzicht op twee oorlogmonumenten. Het Indisch Monument werd in 1988 opgericht ter ter herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Het andere monument is een muur met de namen van de Haagse gevallenen uit de Bersiap in Nederlands-Indië (1946-1950).

Naar boven