Museon
?
Museon, Stadhouderslaan 37. Foto: Roel Wijnants

Je staat hier in een tankgracht

Ongeveer op de plek waar nu het Museon staat, stond voor de oorlog een kerk: de Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum. Tussen de kerk en het Gemeentemuseum liep een weg, die nu is verdwenen.

Deze Cornelis de Wittlaan liep van het terrein rond het Catshuis tot aan de Stadhouderslaan en ging daar over in het Stadhoudersplein. De beide weghelften van de Cornelis de Wittlaan werden van elkaar gescheiden door de Haagse Beek.

Tankgracht

De Haagse Beek werd door de Duitse bezetter gebruikt als basis voor de tankgracht, die deel uitmaakte van de Atlantikwall. De tankgracht liep tot vlak achter het Gemeentemuseum en ging daar over in een tankmuur. Het Gemeentemuseum en het schoolgebouw aan de overkant stonden precies op de grens van de sloopzone: de bebouwing aan de stadszijde van de Cornelis de Wittlaan en het Stadhoudersplein ging tegen de vlakte, inclusief het kerkgebouw.

Midgetgolf

Tijdens de naoorlogse periode van wederopbouw werd het stratenplan in deze omgeving grondig gewijzigd. De kant van het Stadhoudersplein die gespaard was gebleven werd omgedoopt tot Cornelis de Wittlaan, maar de oude Cornelis de Wittlaan zou uiteindelijk definitief verdwijnen.
Op de plek waar voor de oorlog de Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum stond en tijdens de oorlog de tankgrachtl iep, lag jarenlang een midgetgolfbaan. De stadsarchitect W.M. Dudok ontwierp weliswaar in de jaren vijftig een museumgebouw voor deze plek , maar dat werd vanwege bezuinigingen bij de gemeente nooit gerealiseerd. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg het voormalige Museum voor het Onderwijs, dat in een tweetal oude schoolgebouwen in de Hemsterhuisstraat was ondergebracht, zijn felbegeerde nieuwe gebouw, naar een ontwerp van Wim Quist.

Naar boven